İHA Nasıl Yapılır?

     Öncelikle İHA (İnsansız Hava Aracı) olarak drone kullanılmıştır! Bunun tek motorlu, yada birden çok motorlu heli yada uçak modeline modifiyesi gerçekleştirilebilir. Yalnız biz bu projemizde bu günlerde yaygın olarak kullanılmasından dolayı "drone" tercih ettik!
     İletişimi sağlayacak birkaç yöntem mevcuttur. Biz projemizde GPRS bağlantısını tercih ettik yada iş göreceğini düşünerek denemek istedik! GPRS ile internete bağlanacağız, "Http" protokolü ile "io.adafruit" sitesinde hazırladığımız kumandaya bağlanarak bilgi çekecek ve İHA'yı yönlendireceğiz.

     - F450 şase üzerine monte edilmiş, 4 fırçasız (t-motor 920kv )dc motor ve (30A) ESC bulunmaktadır. Bunların kontrolünü sağlayan Multiwii v2.6 kontrolcü bulunmaktadır.
     - “İo.adafruit.com” adresi üzerinden İHA için uzaktan kontrol ekranı oluşturulmuştur. İHA bu adres üzerinden gelecek olan bilgiye göre yönlenecek ve hareketi buradan sağlanacaktır.
     - İHA ve İnternet sitesi arasındaki bağlantıda ise 1 adet Arduino Uno ve 1 adet GSM Shield (gndteknik GGS01) kullanılmıştır. GSM Shield ile şimdilik http protokolü kullanılarak bağlantı sağlanmıştır
1- İlk önce İHA'mızı oluşturalım. İHA malzemeleri olarak ise F450 şase, 4x fırçasız t-motor 920kv, en az 5000mAh Li-po batarya, 4x pervane(1045 karbon pervane seti), uçuş kontrol kartı (Multiwii v2.5) yeterli sanki! Ayrıca bkz.
2- Şimdi ise koordinasyonu sağlayacak olan arduino ve GSM Shield (İstediğinizden alabilirsiniz yalnız bu projede GNDTEKNİK firmasının GGS01'i kullanılmıştır.) alarak bağlantısını gerçekleştirelim!GPRS Bağlantısı için "DATA HATTI" almayı unutmayın! Ayrıca bkz.
3- Daha sonra "https://io.adafruit.com/" adresinden bir üyelik açarak örnek yada standart uçuş fonksiyonları gerçekleştirebilecek bir kumanda tasarlıyoruz! Ayrıca bkz.


     Malzemeleri aldık ve montajını gerçekleştirdik! Şimdi ise yazılım işi kaldı. 
1- Multiwii v2.5 uçuş kontrol kartı açık kaynak bir kontrolcüdür ve yazılımı arduino ide üzerinden yüklenir ve değiştirilebilir. Resmi sitesinden kontrolcü yazılımını indirebilirsiniz. Ayrıca kurulumunu ve ayarlarını bu adresten izleyebilirsiniz.
2- Belki duyanlarınız vardır! Simkart ile İnternet'e bağlanma, arama yapma, mesaj atma gibi işlemlerde "AT KOMUTLARI" kullanılır! Kimin nereden, nasıl uydurduğu ve neleri nasıl yapabileceği konusundaki soruların cevabını burada bulabilirsiniz!
3- AT komutlarını da duyduğumuza göre Arduino Uno içerisine yüklenecek programımızı buradan indirebilirsiniz. Ayrıca Arduino İDE için gereken kütüphaneleri ve paketleri de buradan indirebilirsiniz(Arduino İDE içerisine kütüphaneleri eklemezseniz hata ile karşılaşırsınız).

     Malzemeleri aldık, montajını yaptık, kumandamızı yaptık, yazılımı da yüklediysek ve eğer bir problemle karşılaşmadıysak test işlemine başlayabiliriz! Yalnız test için pervaneleri takmadan denerseniz daha güvenli olur! Çalışmasını gözlemledikten sonra pervaneleri takılabilir.

     Buraya kadar Drone yapmayı, nesnelerin interneti şekli olan io.adafruit uygulamasını ve GPRS bağlantısını gördük! Ve elimizde biraz uçuşu tehlikeli de olsa bir İHA oldu.

Bu Projemizdeki problemler!
1- Gps ve kamera (şimdilik) olmaması İHA'mızı tehlikeye sokmakta!
2- GPRS bağlantısı simkartın çekim durumuna göre ve telekomünikasyon şirketine göre değişmekte ama genel olarak yavaş bir bağlantı! Ben türktelekom data hattı kullandım 1.5sn - 8sn arası bilgi alışverişi olduğunu gördüm!
3- Arduino uno bizim yapacağımız iş için seviyesi düşük kalıyor!
4- Multiwii kartı bizden sürekli olarak bir komut bekliyor! eğer biz Arduino Uno gibi timersız bir işlemci kullanacak olursak ya Multiwii'ye komut gönderecek yada GPRS'den bilgi çekeceğiz. ikisini birlikte yapmaya çalıştığımızda ise GPRS'den bilgi gelene kadar motorlar durmuş olabiliyor. Bu hatayı gidermek için timerı olan, çıkışa bir bilgiyi sabitleyebileceğimiz bir işlemci kullanmamız gerekiyor!

   Bu İHA Projesini, STM32 ile modifiye ederek buradan paylaşacağım! Kamera konusunda hala farklı şeyler düşünüyorum... Yalnız yeni versiyona GPS modülünü de ekleyeceğiz.

    "Bu projeyi, drone, gprs bağlantısı yada iha projesi ile uğraşan arkadaşlar vardır diye erkenden paylaşmak istedim! Projeyi şu aşamaya getirene kadar çok uğraştım. Eksiklerini gördüm ve şuanda bunları düzeltmeye uğraşıyorum. Eğer uğraşan yada yardım edebilecek birileri varsa ulaşırlarsa sevinirim."



Sonraki Makale
Next Post »