C# Web Servis Nasıl Yapılır?

   
   

       C# ile Web Servis oluşturmayı inceleyeceğiz. İlk örnek olarak basit bir Web Servis uygulaması ve IIS (Host) üzerine yükleyip çalıştırmasını göreceğiz.





1- Öncelikle "Visual Studio" da Yeni proje oluşturma ekranından "ASP.NET Web Application(.Net Framework)" projesi oluşturuyoruz. Gelen ekranda web uygulamasının boş olarak kullanarak basitten başlamak istediğimizden "Empty" seçerek web uygulamamızı oluşturuyoruz.





2- "Solition Explorer" Ekranından web uygulamamıza (sağtık-add-newitem) Web Servis ekliyoruz. Ekleme ekranından "Web Service(ASMX)" seçerek onaylıyoruz ve Web uygulamamıza Web Servisi eklemiş oluyoruz. Aşağıdaki resimleri takip ederseniz daha rahat oluşturabilirsiniz.





       Buraya kadar herşey yolunda gittiyse iki metodu olan bir web servisimizi bitirdik sayılır. Artık çalıştırıp görebiliriz. "Run"(IIS Expres)' e tıklayıp web servisi "Local" makinede çalıştırabiliriz. Aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır. Sizde oluşturduğunuz metotları burada görebilir ve deneyebilirsiniz.


 Kullanıcı Adı Şifre Girildiği Ekran. (NOT: Web Servisde Bu metot hangi yöntemler(HTTPPOST, HTTPGET, SOAP) ile nasıl kullanıldığına dair sayfanın alt kısımlarında örnekler ve açıklamalar görebilirsiniz. )


       Buraya kadar herşey yolunda gittiyse artık elimizde çalışan bir "Web Servis" uygulamamız oldu. Şimdi bu metotların httpget ve httpost yöntemleriyle kullanabilmemiz için ufak bir ayar yaparak IIS Servis'e (host) yüklemeyi göreceğiz.
       "Solition Explorer" Penceresinden "Web.config" dosyası içerine aşağıdaki kodu ekliyoruz.
"
    <webservices>
        <protocols>
            <add name="HttpGet">
            <add name="HttpPost">
        </add></add></protocols>
    </webservices>
"
Örnek Resim:

     Projemizi tekrar derleyip çalıştıralım ki debug dosyası hazırlanmış olsun.
     Şimdi dosyaları hazırlanmış olan servisimizi IIS Servise (Host) yükleyeceğiz. Yalnız burada eğer IIS Servisiniz (host ve domain) yoksa öncelikle somee.com gibi ücretsiz windows host sağlayan firmalardan host açmamız gerekiyor.
     Ben örnek olarak somee.com'dan host ve domain açtım. Bu site içerisine yükleme yapacağım.
     Yükleme işlemi Visual Studio içerisinden de yapılabiliyor ama biz şimdilik dosya yöneticisinden yükleyerek çalıştıracağız.


        Web Servis klasörümüzü sıkıştırarak .zip yapıyoruz.


       Oluşturduğumuz host içerisinde "Dosya Yöneticisi" ile hostun ana klasörü içerisine ziplediğimiz dosyayı yüklüyoruz.
       .zip içerinde gelen dosyaları çıkartıyoruz.








       zip dosyasının artık bi işi kalmadı isterseniz silebilirsiniz.






     













       Tarayıcınızdan site adresi girilerek çalıştırılabilir.("siteurl/WebServisAdı.asmx")






       Bu makalemiz de C# ile Web Servis oluşturmayı. Bu servisi, HTTPPOST ve HTTPGET bağlantı yöntemlerine izin verdirmeyi ve IIS'e yüklemeyi gördük.



Önceki Makale
Sonraki Makale
Next Post »